Story2

Title: लोमड़ी और अंगूर

Grade 0+ Lesson s3-l1

Explanation: Learn each individual topic of story in the given lessons in this section.

Characters Story: Part1 Part2 Part3 Part4 Moral

2.1 Picture: लोमड़ी और सुगंधित बगीचा -→ The Fox and the Fragrant Garden

Test

Description:

Location: जंगल

Forest

Characters: लोमड़ी

Fox

Items: पेड़ और अंगूर

Trees and grapes

Action: एक उत्साहित भूखी लोमड़ी

An excited hungry fox

Sentences:

अगली सुबह, लोमड़ी ने खाने की तलाश जारी रखी।

जंगल में चलते हुए, उसने एक सुंदर बगीचा देखा।

हवा में मीठी सुगंध थी, और लोमड़ी को उम्मीद जगी।

Translation:

Agli subah, lomdi ne khaane ki talaash jaari rakhi.

Jungle mein chalte hue, usne ek sundar bageecha dekha.

Hawa mein meethi sugandh thi, aur lomdi ko ummeed jagi.

English:

The next morning, the fox continued his search for food.

While walking through the forest, he spotted a beautiful garden.

A sweet fragrance filled the air, and the fox felt hopeful.

2.2 Picture: लोमड़ी और रसीले अंगूर -→ The Fox and the Juicy Grapes

Test

Description:

Location: जंगल

Forest

Characters: लोमड़ी

Fox

Items: पेड़ और अंगूर की बेलें

Trees and grape vines

Action: लोमड़ी बेलों से लटकते रसीले अंगूरों को देख रही है

The fox looking at the juicy grapes hanging from the vines

Sentences:

लोमड़ी ने बगीचे में बेलों से लटके बड़े, रसीले अंगूर देखे।

अंगूर स्वादिष्ट लग रहे थे, और उसके मुंह में पानी आ गया।

उसने जल्दी से तय किया कि वह उन्हें अपने खाने के लिए लेगी।

Translation:

Lomdi ne bageeche mein belon se latke bade, raseele angoor dekhe.

Angoor swadisht lag rahe the, aur uske munh mein paani aa gaya.

Usne jaldi se tay kiya ki vah unhein apne khaane ke liye legi.

English:

The fox saw big, juicy grapes hanging from the vines in the garden.

The grapes looked delicious, and his mouth began to water.

He quickly decided to get some for his meal.

2.3 Picture: लोमड़ी और अप्राप्य अंगूर -→ The Fox and the Unreachable Grapes

Test

Description:

Location: जंगल

Forest

Characters: लोमड़ी

Fox

Items: पेड़ और अंगूर की बेलें

Trees and grape vines

Action: लोमड़ी रसीले अंगूर पकड़ने के लिए ऊँचा कूदने की कोशिश कर रही है

The fox trying to jump high to catch the juicy grapes

Sentences:

लोमड़ी ने अंगूरों तक पहुँचने के लिए बगीचे पर छलांग लगाई।

उसने उन्हें पकड़ने की कोशिश की, लेकिन ज़मीन पर धड़ाम से गिर पड़ी।

अंगूर बहुत ऊँचे थे और वह उन्हें नहीं पकड़ सकी।

Translation:

Lomdi ne angooron tak pahunchne ke liye bageeche par chhalaang lagayi.

Usne unhein pakadne ki koshish ki, lekin zameen par dhadham se gir padi.

Angoor bahut oonche the aur vah unhein nahin pakad saki.

English:

The fox jumped over the garden to reach the grapes.

He tried to grab them but fell to the ground with a loud thud.

The grapes were too high for him to reach.

2.4 Picture: कभी हार न मानना -→ Never Giving Up

Test

Description:

Location: जंगल

Forest

Characters: लोमड़ी

Fox

Items: पेड़ और अंगूर की बेलें

Trees and grape vines

Action: लोमड़ी ज़मीन पर आ गिरी

A fox landed on the ground

Sentences:

लोमड़ी ने हार नहीं मानी और फिर से कूदने की कोशिश की।

लेकिन फिर से, वह अंगूरों को चूक गई और ज़मीन पर गिर गई।

उसकी लगन उसे आगे बढ़ाती रही।

Translation:

Lomdi ne haar nahin maani aur phir se koodne ki koshish ki.

Lekin phir se, vah angooron ko chook gayi aur zameen par gir gayi.

Uski lagan use aage badhaati rahi.

English:

The fox didn’t give up and tried jumping again.

But once again, he missed the grapes and landed on the ground.

His determination kept him going.

Characters Story: Part1 Part2 Part3 Part4 Moral

Copyright © 2020-2024 saibook.us Contact: info@saibook.org Version: 4.0 Built: 12-June-2025 12:00PM EST